fbpx

Zingen opent je hart

sportpaleis

"Zingen opent je hart", meer dan 80.000 mensen mochten het al ondervinden op de Deluxe shows van Bart Peeters. Wanneer het grote doek opengaat en het koor zijn klanken de vrijheid geeft gebeurt het wonder. De magie in de zaal is onbeschrijflijk.  

Het publiek wordt letterlijk in het hart geraakt, een golf van trillingen verandert de hele atmosfeer, het lijkt of alle harten geopend worden. Een intens gevoel van blijheid en verbondenheid overvalt alle aanwezigen, ontroering en zoveel menselijke warmte zorgen voor onvergetelijke momenten. Bart zelf vergelijkt het wonderlijke gebeuren met de energie van 3 regenbogen, 27 oceanen en alle menselijke warmte van de hele planeet tegelijk. Het is onmogelijk hieraan te weerstaan. Zelfs hardnekkige niet-Bart Peeters-fans capituleren en gaan vol enthousiasme mee in dit bad van spontaniteit en vriendschap. 

De meeste koorleden missen geen enkel concert, ze rijden kilometers om steeds opnieuw bij dit feest aanwezig te zijn. De roes van verbondenheid. Geen moeite is te veel. Sommigen vragen zich af hoe ze het gaan redden eens de concerten voorbij zijn.

Ik had het geluk te mogen meezingen in het 500-koppige koor en beleefde dit energieke en hartverwarmende gebeuren van binnenuit. Maar ook op elke repetitie die aan de concerten voorafging kon ik hetzelfde wonder ervaren. Daar hadden we zelfs Bart niet voor nodig. Het zingen zelf was voldoende om een betere versie van onszelf te worden. Warme ontmoetingen, samenhorigheid en spontane zorg voor mekaar waren hier vanzelfsprekend. De golf van trillingen liet ook hier niemand onberoerd. Ik zag mensen veranderen, zich openen en stralen. Deze bijeenkomsten betekenden veel voor de meesten onder ons. Het samenzijn was er zo anders, zoveel menselijker. Er was ruimte om te groeien, er was ondersteuning en zorgzaamheid, mensen voelden zich gelukkig.

Hoe komt het toch dat quasi bij ieder van ons in het dagelijkse leven dit fijne gevoel haast ongemerkt verdwijnt?  Hoe is het mogelijk dat we -mens zijnde- vaak zo ver verwijderd zijn van deze hartelijkheid en spontaniteit terwijl we toch moeiteloos kunnen aankoppelen bij dit gevoel van eenheid eens we het herkennen? Sterker nog, verbonden en open leven voelt als natuurlijk en gezond, we voelen ons dan energiek en krachtig, alsof iets in ons dan wakker wordt.  We herkennen dit gevoel ook in de jaarlijkse solidariteitsacties zoals de ‘Warmste Week’ of ‘Kom op tegen kanker’, acties die succesvol zijn en gedragen worden door ditzelfde gevoel van verbondenheid.

De behoefte aan een warmere samenleving was nooit eerder zo groot.

Moeten we dan met zijn allen kiezen om meer samen te gaan zingen? Misschien, zeker het proberen waard en alvast een stap in de goeie richting. We zouden er alleszins meer energie door krijgen.

Of we kunnen met zijn allen EAST gaan doen.

Ik prijs me gelukkig dat ik een 10-tal jaren geleden de EAST-methode leerde kennen. Dankzij de technieken van de EAST-methode zit het met mijn energie meestal goed en loopt dit gevoel van verbondenheid en samenhorigheid als een rode draad door mijn leven. Op een eenvoudige en natuurlijke manier kan ik steeds terug naar dit fijne gevoel. Maar het is net als met zingen, de keuze hiervoor is mijn verantwoordelijkheid.

Afdrukken

Search Offcanvas